Därför är bivax det självklara valet i ditt hem! 

bivaxljus i ljusstake

Bivaxljus och bivaxdukar på Vintagefabriken

Vi på Vintagefabriken är så himla stolta över att äntligen kunna erbjuda ett brett sortiment av klimatsmarta produkter i bivax. Förutom att den naturligt gula färgen i bivaxljus är något av det vackraste vi vet, hjälper vi våra livsviktiga pollinörer i sitt arbete för biologisk mångfald och ett stärkande av ekosystemet. På vilket sätt undrar ni kanske då? Jo, det är nämligen så att när bin samlar in nektar pollinerar de samtidigt växter som blir till frukt, bär och grönt – alltså mat åt människor och djur. Utan bin skulle det med andra ord bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken.

Så mycket som en tredjedel (!) av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor (källa: Naturskyddsföreningen), vilket säger ganska mycket om hur viktiga dessa små liv faktiskt är för oss och varför produkter i bivax är något att satsa på.

bivaxljus swirl

Bivax är en 100% naturlig produkt utan tillsatser

Bivaxet tillverkas helt naturligt av bina själva i samband med att de gör honung. Det är täckvaxet som blir över vid honungsproduktion som blir till bivaxljus. Det är med andra ord en produkt som har NOLL påverkan på klimatet och kan därför med gott samvete klassas som hållbar! Bivaxet innehåller endast kol och väte och blir till ren vattenånga när det eldas. Ett stort plus i kanten är att det doftar magiskt och renar dessutom inomhusluften från damm och andra partiklar. Hur bra?

Våra växtfärgade bivaxljus från @scentofhoneycandles som skiftar i vackra gröna och gula toner, är färgade med spenat.

Varför du ska undvika paraffinljus

Vi kan heller inte få nog av den lekfulla skruvade ”swirl”-formen på dessa ljus. Värt att veta är att det är svårt att få till den här formen på ett naturligt stearinljus då stearinet inte är formbart på det sättet. Därför är de flesta andra ljus med den här formen gjorda i paraffin som är en fossil råvara som är kemiskt framställd där ångorna kan ha dålig inverkan på hälsan likt passiv rökning. Raka motsatsen till bivaxljusens positiva inverkan på inomhusluften med andra ord!

Våra värmeljus i bivax är producerade på Öland där biodlare samverkar för den biologiska mångfalden. Och när du väljer bivaxljus är du också med och bidrar till detta!

Bivaxdukar håller maten fräsch längre

En annan klimatsmart och populär bivaxprodukt som vi har haft i sortimentet ett tag nu, är de suveräna bivaxdukarna från Maja & Maika. Dessa ersätter plastfolien och engångsplastpåsen som i vanliga fall kanske används på osten eller matresten från gårdagens middag.

bivaxdukar vintagefabriken

Förutom att dessa ser så mycket roligare ut med sina lekfulla mönster och färger, kan de användas om och om igen! Bivax är dessutom naturligt antibakteriellt varför maten håller sig fräsch längre med en bivaxduk istället för plast. Här hittar du våra populära bivaxdukar.

Hoppas ni vill prova några av våra produkter av bivax! De finns alla i vår webbshop på Vintagefabriken.se.

Translate »
Skriv upp dig på väntelistan Vi mailar dig när produkten finns i lager igen!